VÄLKOMMEN

Till Toetapping Linedancers

Linedance är en dansform där man inte behöver någon partner. Danserna utförs på rader (lines) och varje dans består av fasta kombinationer av danssteg som upprepas om och om igen under dansens gång. Många tycker att det påminner lite om riverdance, fast till countrymusik. Det finns idag flera tusentals danser och ett par nya uppstår varje vecka. Alla har sitt eget namn och sina egna stegkombinationer som dansarna lär sig utantill. Linedance är bland de mest allsidiga dansformer som finns, med danssteg inlånade från de flesta dansstilar i världen: klassisk, latinamerikansk, rock & roll, hiphop, disko, funk mm.


Linedance är inte bara kul, utan anses dessutom förebygga benskörhet eftersom den ger allsidig stötbelastning på skelettet. Skaderisken är mycket liten, så därför är linedance en bra motion för såväl gammal som ung.


Det finns många historier om hur linedancen uppkom från första början. Många säger att det var en man som satt på en danssalong i Nashville och lyssnade på ett storband, skrev ner olika tecken på baksidan av en servett och gick sedan upp och dansade en dans som fick namnet "Tush Push". Andra säger att det var en form av pausgymnastik i gruvorna i USA. Men vad man med all säkerhet vet är att linedancen fick ett uppsving med John Travolta´s "Saturday Night Fever", och att den nu dansas över hela världen.

Suss och Cilla, grundare av Toetapping Linedancers

Hur gick det då till när linedancen kom till Torup?


Jo, allting började i september 2002. Det var då Sussann Wibäck för första gången provade linedance. Hon lyckades övertala sin kompis Cilla att följa med, och sedan var det igång. Tillsammans startade de sin första prova på-kurs med fem kompisar i februari 2003.


Cilla flyttade senare till Helsingborg och en rad av inhyrda instruktörer tog vid, bland andra Johnny Andreasson, Jennie Ljunggren, Tony Jakobsson, Lennie Muurbech och Ulrica Thörnqvist. Tack för hjälpen, allihop!Efter att i 5 år haft egna lokaler i hyltebruk,hyr vi in oss på brännö folketspark och kör 1 gång i veckan.
Tor 17.00 - 18.30 Seniorer 

Tor 18.30 - 20.00 De Luxe


En kurs i veckan och tolv gånger dansar vi vidare mot framtiden.

 

 

 

 

 

 Länkar:

 

 Arkiv toetapping

 

 Toetappingbilddagbok

 

  Best of the West Line Dancers

 

  Copperknob

 

 

 

 

        

 I samarbete med ABF

 

 Uppdaterad: 20190331

 

 

 

   Besök